18 Nisan, 2024, Perşembe
Ana SayfaANASAYFAMortal Kombat X - İnceleme

Mortal Kombat X – İnceleme

“Ücretsiz apandisit ameliyatı yapılır…”

Bugün oyunlarda sansür ve yasak kavramı varsa bunun arkasındaki en önemli isim Ed Boon’dur. Mortal Kombat 1’deki “fatality” kavramı yüzünden, oyunlara ilk sansür ve yaş uygulaması da yapıldı. Dışarıdan bakanlar için seri sadece bir dövüş oyunu. Mortal Kombat tutkunları için, serinin eşi benzeri yok. Tabii ki Mortal Kombat 3 ile 6 arası ciddi hatalar yapılmış olsa da seri hikaye anlatım tarzıyla insanları kendine bağlıyor.Atari salonları dönemini yakalayanlar hatırlarlar, Street Figter, Mortal Kombat ve King of Fighter hastaları arasında tartışma çıkardı. Mortal Kombat’ın oynanış farkı ve ayrıca hikaye derinliği genelde insanları kendine çekerdi.

99
Karakterler daha yükleme ekranında birbirlerine bileniyorlar

Yıllar geçti ve seri Mortal Kombat 9 ile o dönemlere geri döndü. Ed Boon, Midway’den ayrıldı, MK 9 için kendi stüdyosunu Warner Bros ile birlikte kurdu. Armageddon’da yaşanan olaylar yüzünden hikaye başa döndü ve her şey alternatif bir evrene döndü.

MK9 biterken, favori karakterlerin çoğu mezardaydı. Elimizde bir grup sağ kalmış karakter vardı. Haliyle Mortal Kombat X hikaye ve karakter bakımından yepyeni bir yol açıyor. 23 yıldır bir seriyi devam ettiriyorsanız karakterleri ve hikayeyi değiştirmek ters tepebilir.

Test Your Might

Mortal Kombat X, malum yeni nesil grafik teknolojileriyle hazırlandı. İlk çıkan fragmanlardaki müthiş grafikler herkesin ağzını sulandırmıştı. Konsollarda bu grafik yok. PC’de ise o videolara daha yakın bir grafik farkı bulunuyor. Titan X ile 4K’da oynadıktan sonra Mortal Kombat X’i bir de konsollarda denemek kötü tecrübeydi (konsolcular kızmasın şimdi).

Mortal Kombat 1’deki fatality kavramı nedeniyle, oyun dünyasında ilk kez sansür ve yaş sınırlamasına gidildi.

MK X’in hikayesi, bir önceki oyundan iki yıl sonrasında geçiyor. Shao Kahn ölümünden sonra Outworld’te taht kavgası çıkmış. Daha önce adını duymadığımız Kotal Kahn yeni imparator olmuş. Shao Kahn çakma kızı Mileena ise, taht üzerinde hak iddia edip isyan başlatmış durumda. Serinin ünlü kötü karakterleri Kotal Kahn ve Mileena arasında bölüştürülmüş.

Kaderin cilvesi ki, Earthrealm (Dünya)’ya karşı biraz daha sempatik olan Kotal Kahn’ın tahtını korumak, Raiden’ın önderliğinde Johnny Cage, Kenshi ve Sonya Blade’e kalıyor. Oyunun ilk 20 dakikalık bölümünde, MK9’da yaşanan olayların sonucunu görüyoruz.

Kötü kadim tanrı Shinnok, MK9’da yaşananları fırsat bilip, Quan Chi ile birlikte Earthrealm’i ele geçirmeye çalışıyor. İşte bu anda biz de hikayeye dahil oluyoruz.

 yazi_81205_1

Neler Değişti?

MKX’i kıyaslarken Injustice ve MK9’u baz almak lazım. Serinin önceki oyunlarından süre gelen adetler bile tekrar elden geçirilmiş. MKX, Injustice’in başlattığı daha iyi hikaye anlatımı ve mekan kullanımını aynen sürdürüyor. Dövüşler sırasında, etraftaki kütükleri, silahları ya da kavgayı izleyen teyzeyi tutup takibimize fırlatabiliyoruz. Injustice’te bu mekan kullanımı biraz yapaydı, MKX’de olay çok daha gerçekçi hale getirilmiş.

Dövüş oyunlarında bu olayı ilk getiren Samurai Spirit (Shadown) serisiydi. Bu klasik oyunu da andıktan sonra MKX’teki yolculuğumuza devam edelim. MK9 ile seriye eklenen demolar arası dövüş mantığında yapay bir yan vardı. MK 5: Deadly Alliance’tan bu yana, oyunda senaryo modunda bir hikayeyi oynayabiliyorduk. MK9’a kadar bu hikaye modu daha çok RPG oyunu gibiydi. Bir karakteri yönetip görevleri yerine getiriyorduk. MK9’daysa hikaye anlatımı, “madem ki karşı karşıya geldik hadi dövüşelim” şeklinde ilerliyordu.

100
Ayağımda bir sorun var gibi geldi, kontrol eder misin?

MKX’te bu soruna quick time event (hızlıca ekrandaki tuşlara doğru basmak) yöntemiyle çözüm bulunmuş. Artık hikayede zorlama dövüşler yok. Hata bazı dövüşler çok iyi şekilde hikaye bağlanmış. Hikaye bir yerden sonra 20 yıl sonrasına atlıyor ve hikayeye eklenen yeni karakterleri görmeye devam ediyoruz. General Sonya Blade ve Johnny Cage’in gözetimi altında, oluşturulan yeni ekip, boyutlar arası asayişten sorumlu. Ekipte, Sonya ve Johnny’in kızı Cassie Cage, Jax’in kızı Jacqui Briggs, Kenshi’nin oğlu Takeda, Kung Lao’nun kuzeni Kung Jin bulunuyor. Bu karakterler, akrabalarıyla benzer güçlere sahip. Örneğin Cassie Cage’in dövüş tarzı Johnny ve Sonya’nın karışımı.

Senaryo modu dövüş yeteneklerinize göre 6  (ortalama dövüşçü) ile 10 (herkesten dayak yiyen çaylak) saat arasında değişiyor. YouTube’ta oyunu 3 saate bitiren bir sürü insan olduğunu görebilirsiniz. İşte bu oyuna eklenen yeni değişikliklerden biri. Oyunun videolarının toplam süresi yaklaşık 3 saat sürüyor. Dövüş yeteneğinize göre bu süreyi yukarıda bahsettiğim gibi uzatabiliyorsunuz.

Hikaye bir yerden sonra 20 yıl sonrasına atlıyor ve hikayeye eklenen yeni karakterleri görmeye devam ediyoruz.

Mortal Kombat Ruhuna Fatality Yaptılar

Mortal Kombat oynaması kolay ama ustalaşması zor bir oyundur. Haliyle ustalaşmazsanız sürekli dayak yersiniz. MK9 ile birlikte oyun çok daha geniş bir kitleye ulaşınca, Ed Boon ve NetherRealm Studios çalışanlarının gözleri dolar işaretine dönüştü.

Bu yüzden, MKX’te bir sürü DLC var. Artık hikaye modunda ilerlemek için adam dövmenize gerek yok, parası neyse verip dövüşleri atlayabiliyorsunuz. Bir dövüş oyununda böyle bir özelliğin olması garip. DLC olarak alacak paranız yoksa, oyun içi para kazanıp bunu yapabilirsiniz. Haliyle, 3 saat içerisinde sadece hikaye videosunu bitirip, MKX’i tozlu raflara kaldırmak mümkün (PC’deyse ise Steam arşivinde durur).

 yazi_81205_2

Aynı mantıkla yapılmış Easy Fatalities (basit fatality’ler) sistemi de oyunda mevcut. Bu sistem ilk olarak MK: Armageddon’da gelmişti. Buradaysa iş tamamen amacından çıkmış. Krypt’te  oyun içi parayla (kazandığınız dövüşlerde veriliyor) ya da DLC alarak bu özellikleri açıyorsunuz. Şimdiye kadar içerisindeki gizemleri yetenekle çözdüğünüz bir seri olan Mortal Kombat’ın bir avuç dolar için böyle bir şey yapması serinin ruhunu öldürmüş.

Yen Dövüş Sistemi

Mortal Kombat X’in senaryo modu size bir yandan karakterlerin hikayesini ve hareketlerini öğretiyor. MK X’te ilk kez ortada bir turnuva yok. Bu yüzden, senaryo modu biraz zayıf kalmış. Hikaye anlatımı gayet güzel ama esas senaryo için Mortal Kombat X’in her hafta çıkan çizgi romanlarını okumanız lazım. Hikaye geçmişe dönen sahneler (flashback)’lerle süslenmiş.

Yeni dövüş sistemi oyunun en güçlü yanı. Artık her karakterin üç farklı dövüş stili var. Eski karakterlerde bildiğimiz hareket ve güçler, savunma, saldırı ve dengeli olarak üçe bölünmüş stiller arasında dağıtılmış. Örneğin Raiden’ın bir stilinde elektik atarken teleport olamıyorsunuz. Dövüş stilleri hikaye moduyla bağlantılı.

101
Raiden da olsan, karşında Sonya’nın kızı var, akıllı olacaksın!

Yeni dövüş dinamiği serideki en hızlı ve eğlenceli hareketlere sahip. Mesela Sonya’nın dövüş sistemi baştan aşağıya değişmiş. Scorpion ve Sub-Zero iyi kullanılırsa en tehlikeli karakterler. Kotal Kahn hantal ama rakibini yakaladı mı affetmiyor.

Takashi ve böcek ablamız D’vorah oyunda en favori karakterlerim oldu. Hareketleri ve kombaları çok eğlenceli. X-Ray’ler daha görsel ve güçlü olmuş. Artık iki üç hızlı kombo  ve X-Ray yaparak dövüşü bitirmeniz mümkün.

Öte yandan MKX’in mobil oyunuyla bağlantılı bir kart sistemi de var. MK9’u oynayanlar “Test Your Luck” Modunu hatırlar. Burada karakterlerin bazı güçleri artıyor ya da azılıyordu. MKX’te, Krypte açtığınız kartlara göre karakterinizin gücü artıyor. Oyun zaten size sürekli olarak bazı görevler veriyor (hiç dayak yemeden dövüşü bitir gibi). Bunları başarırsanız, dövüş ekranında karakterinize ekleyebileceğiniz yeni bonuslara sahip oluyorsunuz. Mesela kolay aparkat gibi güçleriniz oluyor. MKX’in mobil oyununu oynuyorsanız, orada yaptığınız görevlere göre, karakterlere yeni elbiseler ve güçler ekleyebiliyorsunuz.

Oyun Modları

Mortal Kombat X’te, serinin eski hayranlarının hatırlayacağı Tower modu geliştirilmiş şekilde bulunuyor. Bu moda aynı zamanda çoklu oyuncu sisteminin de parçası. Karakterlerin kişisel hikayesini görmek için, bir Tower seçiyorsunuz. Artık bu Tower’larda bir ana görev bulunuyor. Mesela sadece Scorpion’la bitirin gibi özellikler oluyor.

Eski karakterlerde bildiğimiz hareket ve güçler, savunma, saldırı ve dengeli olarak üçe bölünmüş stiller arasında dağıtılmış.

Online’daysa, arkadaş listenizdekilere özel turnuva düzenleyebiliyorsunuz. Ekstra oyun parası ve bonus için, günlük ya da haftalık quest içeren Tower’ları seçebilirsiniz.

Krypt, Mortal Kombat: Deadly Alliance’tan bu yana, oyun içi alışveriş için eklenmiş bir özellik. Oynanış süresini artırmak için kazandığınız paraları, burada mezarları açarak harcıyorsunuz. Her mezarda yeni bir müzik, konsept resim, kıyafet ya da fatality bulunuyor. MKX’te Krypt modu bir sonraki adıma taşınmış.  Artık, belirli dakikalarda, uygun konumda bulunursanız özel sandıklarla karşılaşıyorsunuz. Size aniden örümcek ya da kurt saldırabiliyor. Krypt’e bir de dungeon modu eklenmiş.

Oyuna eklenen yeni özelliklerden biri de kendinize bir grup ya da tarikat seçiyorsunuz. Black Dragon (Kano’nun örgütü), Lin Kuei ve White Lotus (Raiden ve Fujin’in tarikatı) gibi oyunun senaryosunda yer alan gruplardan birini seçiyorsunuz. Fanction sistemi size sürekli görevler vererek yeni özellikler açmanızı sağlıyor. Ayrıca Faction’ınıza bağlı özel puanlar ve fatality’ler kazanıyorsunuz. Online olarak da, en çok seçilen Fanction’lar size ekstra puan ve para sunuyor.

İyisi ve kötüsüyle yeni bir Mortal Kombat karşımızda. MK9’un derin senaryosunun yanında MKX bir geçiş oyunu olduğu için biraz basit kalıyor. Oyunun ruhunu bozan kolay fatality ya da dövüşmeden kazan gibi özellikler bunların da parayla satılması zaten serinin hayranlarını üzecek. Yeni dövüş sistemi eğlenceli ama bazen sizin oynanış tarzınıza üç stilde uymuyor. MKX büyük potansiyelle duyurulan ama para hırsı yüzünden kendi ağırlığı altında ezilen bir oyun.

yazi_81205_3
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İLGİLİ MAKALELER

Popüler Yazılar

En Çok Yorum Alanlar

Son Yorumlar